‹ Tillbaka

Starta företag-turné 2012 & 2013

Vem ska jag kontakta? Hur kan jag få finansiering? Kan jag få starta eget-bidrag? Hur fungerar det med moms och arbetsgivaravgifter? Det är några av frågorna som 165 företagare i startgroparna fick svar på under Det företagsamma Värmlands Starta företag-turné 2012 och 2013.

Arvika, Filipstad, Forshaga, Hagfors och Kristinehamn. Så såg rutten ut för den unika värmländska Starta företag-turnén i maj 2012. I september 2013 drog turnén vidare till Kil, Charlottenberg, Säffle, Sunne, Kristinehamn och Hagfors. 165 företagare i startgroparna kom för att inspireras och informeras när Starta företag-turnén kom till de värmländska kommunerna.

Under 2,5 timme berättade myndigheter och inspiratörer om vad det innebär att starta företag – allt i talkshowformat. Konceptet är unikt för Värmland och kompletterar den stora Starta företag-dagen genom att fånga upp blivande entreprenörer på plats i hela länet och erbjuda kontakt med lokala aktörer. Turnén är också ett bra komplement till de olika aktörernas egna starta företag-aktiviteter.

Med på turnén följde representanter för den aktuella kommunen, Nyföretagarcentrum, Almi, Arbetsförmedlingen, Communicare, Drivhuset och Skatteverket.

Turnén rullar vidare?
Det är viktigt att fortsätta samla kompetensen på plats ute i kommunerna för att de som är intresserade av att starta företag ska få chans att lyssna på företagare som varit i samma situation, för att bli inspirerade och för att få information av alla som kan hjälpa till – allt på ett och samma ställe. Frågan är vem som tar på sig den samordnande rollen framöver.

Att tänka på
Marknadsföring av turnén ute i kommunerna är viktig för att locka deltagare. Annonser i de lokala tidningarna och annonsbladen är ett effektivt sätt att synas liksom affischering och puffar på kommunernas och de medverkande organisationernas webb- och facebooksidor. För att ytterligare öka närvaron kan det vara effektivt att lägga turnén på kvällstid för att inte krocka med jobb, praktik, eller studier.

Låt också moderatorn medverka till att det blir bra. En engagerad moderator låter deltagarna synas från sin bästa sida samtidigt som tid och diskussioner blir spontana men utifrån förutbestämda frågeområden.

Program

• Frukost/lunch
• Vad kan kommunen göra för dig?
• Fyra inspirationsföretag berättar
• Soffintervju med myndigheterna
• Mingel med chans att ställa egna frågor

Pressklipp

130924 Fryksdalsbygden

130920 Nya Kristinehamns-Posten

130919 Säffletidningen

130912 Nya Wermlands-Tidningen

120525 Nya Kristinehamns-Posten

120522 Filipstads Tidning

Moderator: Ina Forsberg

”Jag blev jätteinspirerad. Jag var i valet och kvalet om jag skulle starta eget men nu bestämde jag mig efter den här dagen. Klart jag ska starta eget!”

Sara, deltagare på Starta företag-turnén

”Tack för information och för en superbra starta eget-kurs! Jag blev imponerad och mycket glad. Det var ett professionellt upplägg. Jag är tacksam.”

Nina Böyesen, deltagare på Starta företag-turnén

”Det var en lysande genomgång kring att starta eget som Företagsamma Värmland med partners svarade för.”

Jonny Ohlsson, Nya Wermlands-Tidningen, 12 september 2013